O NAMA

Firma Litvatrans Banovići prijevozom putnika bavi se već 68 godina.

Firma Litvatrans Banovići prijevozom putnika bavi se već 68 godina. Bogata historija firme bilježi veliki broj zadovoljnih putnika, prijeđenih kilometara, uvođenje novih linija, obnavljanje voznog parka, ili u kratko, konstantno napredovanje firme.
Zahvaljujući konstantnom praćenju razvoja novih tehničkih standarda i informacionih tehnologija, ali i stalnim ulaganjem u edukaciju ljudskih resursa, uspjeli smo se razviti u firmu koja je unaprijedila svoje poslovanje, povećala broj destinacija na kojima saobraća kao i brojno stanje voznog parka, ali i uposlenih osoba.
Ulaganjem u rast, razvoj i edukaciju ljudskih resursa, broj zaposlenih osoba je rastao. Tako da je d.o.o. “Litvatrans” povećao broj zaposlenih osoba sa početnih 10 na 176 koliko danas zaposlenih ima.

 

Osnovna djelatnost d.o.o. „Litvatrans“ Banovići je:

  • Prevoz putnika i prtljaga u domaćem linijskom i vanlinijskom prevozu putnika
  • Popravka i održavanje motornih vozila, nabavka, ugradnja i prodaja, rezervnih dijelova
  • Pružanje staničnih usluga na autobusnim stanicama u Banovićima i Živinicama
  • Organizovani prevoz grupnih turističkih putovanja u zemlji i inozemstvu
  • Prevoz organizovanih grupa ljetovanja, zimovanja, banjskog turizma
  • Stručni poslovi za potrebe preduzeća.

Naša misija

Vršiti prijevoz putnika, brinuti se za njihovu sigurnost i udobnost, te se zalagati da naše edukativno i ljubazno osoblje ispuni njihova očekivanja.

Naša vizija

Razvijati se u firmu koja će svoj rast usmjeriti ka postavljanju viših standarda poslovanja, ulaganju u nabavku savremenih vozila i opreme koja će odgovoriti zahtjevima tržišta, te vršiti stalnu edukaciju zaposlenih.

Tradicija

Firma Litvatrans Banovići iza sebe ima tradiciju dugu 68 godina. Na naše zadovoljstvo i radost tradicija ove firme odiše velikim brojem sretno pređenih kilometara, zadovoljnih putnika, uvođenjem novih linija, konstantnim napredovanjem firme.
Uprava i uposlenici Litvatrans d.o.o. Banovići ponosni su što svojim radom doprinose očuvanju tradicije kompanije koja godinama prevozi putnike i iza svakog kilometra ostavlja tragove zadovoljnih lica i sretno pređenih kilometara.

NASTANAK I RAZVOJ

Firma Litvatrans Banovići prijevozom putnika bavi se već 68 godina.

Preduzeće za prevoz putnika Litvatrans d.o.o. Banovići počinje svoj razvoj 1946. godine uporedo s početkom razvoja Rudnika mrkog uglja “Tito” Banovići, u čijem sastavu se nalazilo nekoliko kamiona iz ratnog perioda i svega desetak zaposlenih na tim kamionima. U to vrijeme kamioni su služili za prevoz malog broja putnika na posao, dok se unutrašnji transport u okviru rudnika vršio industrijskom željeznicom. Razvoj i širenje Rudnika mrkog uglja “Tito” Banovići uzrokovao je realnu potrebu za povećanjem prevozničkih kapaciteta, što je 1950. godine dovelo do formiranja posebnog pogona kada se uvode autobusi za prevoz radnika.

Od samog nastanka pa sve do danas firma Litvatrans d.o.o. Banovići prošla je kroz niz vlasničkih transformacija, a sve u cilju napredovanja i usavršavanja firme.

U periodu od 1983.  pa do  28. novembra 1989. godine firma je poslovala u sklopu  OOUR-a Putnički saobraćaj kao radna organizacija poznatija pod nazivom Radna organizacija „Litvatrans“ Banovići.

28. novembra 1989. godine izvršeno je brisanje OOUR-a Putnički saobraćaj te je transformacijom formirano  Društveno preduzeće „Litvatrans“ Banovići,  koje je bilo pravni nasljednik OOUR-a Putnički saobraćaj.
Od  januara 1990. godine društvo je zadržalo oblik preduzeća u društvenoj svojini sve do  jula 1991. godine,  kada se transformacijom pretvara u dioničko društvo u mješovitoj svojini.  Od navedenog perioda preko ratnih godina pa sve do 27. oktobra 2001. godine firma je poslovala u istom nemijenjanom obliku . Tek od 27. oktobra 2001. godine mijenja oblik u dioničko društvo „Litvatrans“ Banovići. Od tada pa sve do danas društvo je zadržalo isti oblik i ime pod kojim posluje.

Od nastanka društva do  početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu Litvatrans d.d Banovići nastavlja svoj dinamičan i nezaustavljiv razvoj, svakodnevno dolazi do povećanja prevoznih kapaciteta i proširenja voznog parka, te je tako krajem 1991. godine raspolagao sa 105 autobusa i imao oko 300 zaposlenih radnika. U ovom periodu dolazi i do otvaranja novih linija prema Sarajevu, Beogradu, Zavidovićima, Olovu, kao i širenja dijelovanja na općine Lukavac i Kalesija.

Tokom agresija na BiH u periodu od 1992-1995 godine Litvatrans je pretrpio ogromne štete koje su procijenjene na preko 2 miliona KM.  I pored tih velikih oštećenja društvo nikada nije prekidalo svoj rad i u datim okolnostima vršio se prevoz  putnika na području cijele Bosne i Hercegovine. Nakon završetka agresije na BiH, Litvatrans d.d.  Banovići svu svoju snagu usmjerava na osposobljavanje voznog parka, kako bi svojim prevoznim kapacitetima uspješno odgovorio na zadržavanje postojećeg reda vožnje.

Danas Litvatrans d.o.o. Banovići u svom voznom parku posjeduje 74 autobusa koji zadovoljavaju stroge sigurnosne evropske i svjetske tehničko-eksploatacione standarde. Autobusi su najpoznatijih svjetskih proizvođača: Neoplan, Mercedes, MAN, Volvo, Setra. Litvatrans  d.d. Banovići obavlja prevoz putnika na federalnim i kantonalnim linijama, na područku Tuzlanskog kantona, te prevoz putnika na području općina Banovići i Živinice. U našem vlasništvu nalaze se auto-baze u Banovićima i Živinicama kao i autobusna stanica u Banovićima koja je počela sa radom davne 1983. godine.

Vozni park Litvatransa danas broji 74 registrovani autobus, a ukupan broj zaposlenih radnika je 143 osoba.

PRODAJNA MJESTA

Prodaja mjesečnih karata.

Preko sopstvene službe prodaje D.O.O. LITVATRANS vrši prodaju mjesečnih karata u svojim poslovnicama koje se nalaze u  Banovićima i Živinicama.

Banovići

Adresa: Autobuska stanica Banovići
Alije Izetbegovića br. 124
75 290 Banovići

Telefon: +387 35 875 000

Živinice

Adresa: Prva I ulica do broja 84
75 270 Živinice

Telefon: + 387 35 775 084

Svoje mjesečne karte putnici mogu dopuniti i u Tuzli u zgradi “Titanik”

Adresa: Prve inžinjerske brigade bb, drugi sprat (poslovnica GiPS d.d. Tuzla)

Poslovnica LITVATRANS Banovići

Autobuska stanica LITVATRANS Živinice

Poslovnica GiPS d.d. Tuzla